zondag, maart 17, 2013

Bereden politie

Vrijdagavond gingen we naar een demonstratie-avond van de bereden politie Amsterdam Amstelland. 
Eens per jaar houden die in hun eigen manege een avond waarbij het publiek kan komen kijken wat ze hun paarden en honden allemaal leren, en waarbij het publiek herrie maakt en menigtes naspeelt, om de paarden aan grote groepen mensen bloot te stellen.

Het was Zo. Ontzettend. Cool.

Ze voetbalden met jonge paarden. Op die manier wordt ze geleerd naar grote voorwerpen toe te lopen en ze aan te raken, iets wat paarden, van nature vluchtdieren, niet automatisch doen.

De paarden werden ingedeeld in twee teams en de aanwezige kinderen mochten ze zo hard ze konden toejuichen.


Toen werd er een heuse boef losgelaten. De kinderen in het publiek waren meteen door het dolle, compleet met het aloude 'achter je! Achter je!'. :)
Stel nou dat je ooit crimineel wordt he, bent en je rent weg en de bereden politie komt achter je aan, dan komen we twee paarden aan weerkansten van je en die drukken je vast. En dan moet je meerennen. Geplet tussen twee galopperende paarden.Dat wil je echt niet. 
Na de paarden kwam de hondenbrigade. Er was een meneer met een beschermend pak aan, die volgens de commandant die de avond presenteerde,  ondaks het beschermende pak nog steeds onder de blauwe plekken zou zitten.

Die meneer was dus zogenaamd voortvluchtig, en er werd een hond op hem losgelaten.

Stel nou dat je ooit criminieel wordt he, en je loopt tegen de lamp, en een vriendelijke agent zegt 'wilt u even meekomen?' dan moet je tegen  die agent zeggen 'ja meneer' en onderweg nog een ijsje voor hem kopen ook.

Want als je dat niet doet, kan dit je zomaar gebeuren:

Ook dat wil je niet. Echt echt echt niet.


Man, wat zijn die honden indrukwekkend. Sterk, gespannen als een veer, alert, intelligent, en bereid tot het uiterste te gaan. Als een hond je eenmaal heeft, gaat hij tegen je aan zitten, zijn blik op je gericht, doodstil.

Al gaat de agent daarna koffie drinken en komt twee uur later pas terug, de hond blijft naast je zitten en naar jou starten. En als je 1 stap zet, EEN stap, EEN klein ministapje, scheurt ie je aan stukken.


Er kwam een auto de manege inrijden met een 'verdachte'  erin.

Stel nou dat je ooit  crimineel wordt he, en de hondenbrigade achtervolgt je terwijl je door de stad scheurt in je auto? Doe dan je raampje dicht.


Want anders springt er binnen ongeveer een nanoseconde een Mechelse herder DOOR JE AUTORUIT en trekt je UIT JE AUTO.

Dat wil je niet.

Handig he, als die tips voor je toekomstige criminele carriere? Zo ben ik. Here to serve. Hah.


Kijk, daar zat m'n meidje. Ze wilde vooraan zitten en dat lukte haar ook. Ik was daar een beetje bezorgd van, want die honden waren een beetje, en onvriendelijk, en bovendien vielen er schoten.


Maar ze is nou eenmaal nergens bang voor.Er was een puppiehondje!
Hij was nog maar 13,5 week. maar hij kon al echt speuren. Een paar kinderen hadden een voorwerpje bij zich gehouden, een half uurtje - bierdopjes, elastiekjes. En die hadden ze in de manege laten vallen. Puppiehondje liet zich niet afleiden door het publiek en vond ze meteen. En het is nog maar een baby.
Als dit hondje later groot is, is hij degene die als er ergens iemand vermist wordt, in dat hele duingebied of in dat hele grote park dat ene oorknopje vindt dat bewijst dat iemand daar is geweest. Dit hondje kan later menselijke geursporen vinden, overal, altijd.


Na de honden kwamen de paarden terug. Dit keer de ervaren paarden. er werd rook gemaakt en oorverdovende herrie. Ambulances, trams, keiharde muziek, knallen. Ze gaven geen krimp.
Ze zijn ook niet bang voor vuur. En dat is mooi, want deze dieren worden ingezet bij rellen. Ze krijgen bakstenen naar hun hoofd, ze worden aangevallen en ze moeten zich handhaven in volslagen onoverizchtelijke situaties. Dat is nogal wat, voor vluchtdieren, en dat wordt ze dus geleerd met heel erg veel liefde, geduld en vertrouwen.

De politie heeft een 'skydancer'  aangeschaft, zodat ze paarden kunnen voorbereiden op festivalsituaties.

De kinderen mochten een menigte hooligans nadoen na een voetbalwedstrijd. Eerst dansten ze als gekken op hele harde muziek, de paarden op veilige afstand. Toen werd omgeroepen dat dit feestje toch wel erg uit de hand liep (tja, de jeugd van tegenwoordig ;-)) en werden ze door de ME achter de dranghekken gedreven.

Sommigen renden weg met de snelheid van het licht toen de paarden op ze afkwamen. Sommigen, zoals een zeker tiep met een blauw leren jack en bijpassend hjaar, bleven zolang mogelijk staan in de hoop dat ze een paardje konden aaien.
Toen de demonstratie was afgelopen mochten we de stallen bekijken
M mocht uitgebreid paardenknuffelen.
De avond was gratis, maar in de stallen stonden vrijwilligers van Brooke Hospital en de politie werd er blij van als er donaties werden gedaan. 

Dat deden wij. Want het was een goed doel.
En bovendien had ik geleerd dat het erg verstandig is om dingen te doen waar de politie blij van wordt.


Dank je wel Frank de Jong, dat we meemochten!

10 opmerkingen:

Ans D zei

Geweldig!!
Zo'n hondendemonstratie heb ik wel eens gezien, maar de paarden niet!

Elisa M zei

Wouw wat super gaaf

Anoniem zei

Wauw wat gaaf zeg!
Ik heb een keer zo'n pak aan mogen hebben: Ik had nachtdienst en de honden moesten oefenen. Op een donkere afdeling werd ik verstopt, met stricte instructies! Oh man, als je die hond aan hoort komen snuffelen, de juich-grom van de hond toen hij mij ontdekte en de hele grote blauwe plek achteraf. Het was zo kicken!
Eline

wilmi zei

Heel mooi werk is dat. Indrukwekkend en bewonderenswaardig. Respect!
En wat leuk dat jullie dat allemaal konden zien!!

Petr@ zei

Wauw wat gaaf! Vooral met die paarden zal spectaculair geweest zijn!
Onze jongste zoon is pakwerker, wij gaan wel eens kijken bij de training, dat gaat er hard aan toe hoor. En inderdaad vaak blauwe plekken ondanks het pak en de bijtmouw.

Gr. Petr@

Monique Helfrich zei

Wat bijzonder om mee te beleven! Gistermiddag belandden mijn vriendin en ik midden in de binnenstadfile na de wedstrijd AZ-Ajax. 2man politie te paard kwam onze kant op en voelden ons erg klein in de auto. Gaan ze nou echt een patatje halen? vroegen we ons af toen ze bijna met paard en al de snackbar naast ons inliepen... Maar nee, ze kwamen informatie halen bij een supporter die het 1 en ander aan rottigheid had gezien ofzo. Het was een bijzonder tafereel; die grote paarden naast ons en stapvoets midden tussen de mensen op een vol terras.

en eh... toen ik deze titel op twitter zag, dacht ik 'ze zal toch niet de laatste kilometers achterop hebben gezeten bij de bereden politie' hahaha grapje

Momo zei

Hoe gaaf om dat een keer te mogen meemaken! Ik ben gepast jaloers ;-)

Wieneke zei

Wat spannend allemaal. Ik denk dat ik maar geen crimineel word ;-)

Anoniem zei

Hoi,
Wij hebben een hele lieve Mechelse herder, haar ouders zijn beide politiehond en dat scherpe, alerte, intelligente zit er echt in. Alleen heeft ze een beetje identiteitscrisis want ze denkt ook dat ze schoothondje is en zit 's avonds graag op schoot :-). Geweldige beesten, heel slim en ook heel lief voor kinderen (ze doet alles voor zoontje van 3). Leuk om te lezen!

Boerderij Zinin zei

Wat heb je dit ontzettend leuk beschreven!! Ik heb het ook een keer mee mogen maken, erg indrukwekkend en gaaf om te zien. Kan me voorstellen dat jullie ontzettend hebben genoten (en blij dat jullie geen boevencarriere hebben gekozen ;-))