zondag, mei 06, 2012

Duurloop

Vandaag ging ik rennen. Zondag is mijn meestal mijn duurloopdag - dan heb ik tijd, en vandaag zat het weer ook nog onverwacht heel erg mee.
Maar het wou voor geen meter.

Al in de eerste tien minuten voelde ik spierpijn. Dat gaat wel over, dacht ik. Dat ren ik er wel uit.


Maar nee.

Na een kilometer of vier liep het zweet in stralen van mijn rug. Het zweef-gevoel wilde maar niet komen. Iedere stap was een stap. Niets ging vanzelf. Ik  s l e e p t e  mezelf langs de dijk.

Na een kilometer of acht had ik het gehad. Mijn bovenbenen voelden zo zwaar. Mijn spieren brandden. Ik had het idee dat ik nauwelijks vooruit kwam. En ik moest nog zo'n eind.
Ik ga P bellen, dacht ik. Dat ie me komt halen. Het lukt gewoon niet. Soms lukt het gewoon niet.


Maar toen fieste er een oud stel voorbij, in tegengestelde richting. Dik in de zeventig, zo niet ouder. Ze hadden wind mee, maar ze gingen heel langzaam.
Zij was fragiel. Rimpels, grijze haren in de wind. Haar jas te wijd om smalle schouders. Voorzichtig draaiden  haar benen rond, haar stuur een beetje bibberig.
Hij reed naast haar, zijn hand op haar rug om haar te helpen.


En toen dacht ik,

er komt een dag
waarop ik dit niet meer kan.Maar die dagIS NIET VANDAAG.En toen rende ik naar huis.16 opmerkingen:

bmartes zei

Lieve Francine. Ik wilje eindelijk eens 'opbiechten' dat ik jouw stukjes over hardlopen altijd aan mijn man voorlees! ( die loopt ook hard ) hij zit altijd weer te lachen van herkenning en vindt ze geweldig!!
Groetjes,
Een trouwe bloglezer en haar man: Gert en Arja de Best
www.arjasart.nl

Anoniem zei

zo'n stoer wijf jij (excusez le mot ;)

hil

Anoniem zei

Wat schrijf je toch geweldig! Wat een heerlijke maneir om zomaar met iemand mee te lezen,ho ehet met haar gaat, met haar leven, met haar verwachtingen, hoop en liefde.
Dank je wel!!

Marije

Jaartal zei

Trots

Vera zei

N echte doorzetter ben je :)

Goed bezig!

Groetjes

Vera

Colin zei

Ik, absolute beginner, zit nu op 4 a 5 kilometer op slakketempo en hoop dat zweefgevoel toch een keer te pakken te krijgen en van die 13 kan ik alleen maar dromen, stoer hoor!

Angelique zei

Sluit aan bij een vraag die ik al een tijdje heb... maar niet zo goed durf te stellen omdat jij vanzelf al goede blogs schrijft.
Maarre, als je eens geen inspiratie hebt, wil je dan eens tips geven? Voor mensen die wel willen beginnen maar de stap nog moeten zetten? Zoals; waar laat je je telefoon? (die houdt toch je route bij?), ren je op muziek, wat is DE TIp voor de eerste stap (want als je eenmaal bezig bent wil je niet meer stoppen?), nou ja, gewoon van die dingen die handig zijn om te weten voor een beginner (als je je dat nog kunt herinneren...) en andere handige weetjes die je al doende geleerd hebt (zoals ook hoe je het inplant in je drukke leven enzo; van die typische werkende moeder vragen erbij).

En anders is elke twitter of blogje weer een duwtje in de goede richting :-)

groetjes

Sandra zei

KANJER!!!! Ik maak een hele diepe buiging voor je.
Ik worstel zelf gemiddeld 4 keer in de week in de sportschool, het gaat steeds wat beter, hardlopen is nog steeds een droom, ik zou dat zo graag willen kunnen;) Jouw doorzettingsvermogen is heel inspirerend!

Francine zei

Angelique, ja tuurlijk doe ik dat. Ik denk altij dat ik de wereld eindeloos verveel met hardloopblogs, dus ik beperk dat tot het minimum. Terwil het inmiddels zo'n groot deel van m'n leven is...
Dus, graag, ik doe binnenkort een beginnen-met-hardlopen post. Net alsof ik er vestand van heb, zeg maar :)

Nienke zei

Wow, stoer dat je toch doorgegaan bent! Petje af!

Elisabeth zei

Als ik dit lees vind ik het zo stoer dat je door bent gegaan, ik begin net en trek het na 3 kilometer al niet meer ;)

Anoniem zei

Sluit me helemaal aan bij Angelique !
Wil ook zo graag beginnen maar de drempel is nog zo hoog!!
Ik vind je ook zo,n Kanjer!!

Anoniem zei

Wat goed van je dat je toch bent door gegaan. Daarna geen last gehad van je spieren? Bij mij is zondag ook mijn duurloopdag. Ook omdat ik dan de tijd heb. Ik loop wel nog maar 10 kilometer. Ik loop nog maar 7,5 km per uur, maar ik ben nog maar 3,5 maand aan het rennen en moet dus nog op bouwen. Heb nu ook de Runkeeper ontdekt. Echt gaaf om je resultaten zo te monitoren. Mascha.

Elizabeth zei

Wauhh Francine,
Heerlijk te lezen.. ik bedenk me dan ook maar... als het weer eens niet gaat.. en er kilo's lood zit in mijn benen, en mn knieen doen pijn.. en mij buik. en nog veel meer.. kom op doorgaan. Mijn record is 14 km.. maar doe ik heus niet iedere week. Je mag apetrots zijn meid... topper ben je

Elizabeth

Monique Helfrich zei

YOU ROCK! ... eh ik bedoel RUN! :) En wat zal de voldoening de rest van de dag groot zijn geweest.

Anoniem zei

There will be a day, when the courage of men fails.
But it is not this day.
This day we fight!

haha, lekker episch, uit Lord of the Rings.

grts, André (van Hil)